dcsimg

Stockholm fick två nomineringar till planpriset

Illustration av projekten Kolkajen och Södra Skanstull
Illustration av Södra Skanstull: White Arkitekter. Illustration av Kolkajen: Adept & Mandaworks.

Sveriges Arkitekter har nu utsett de fyra nominerade till årets planpris. Två av de nominerade är Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden och Södra Skanstull.

Planpriset är Sveriges Arkitekters pris för god svensk samhällsplanering eller stadsbyggnad, och delas ut för att stimulera och ge spridning åt goda exempel. Av årets fyra nominerade är två från Stockholm: Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden och Södra Skanstull.

Kolkajen

Kolkajen är ett projekt i den nordöstra spetsen av Norra Djurgårdsstaden med cirka 1 500 lägenheter, publika lokaler, förskolor, samt nya publika rum som torg, park, kajer, vattentorg och båtbryggor. Projektet var på plansamråd under 2016 och planeras gå igenom en granskning under första halvåret 2018.

Södra Skanstull

Södra Skanstull är ett planprogram för området mellan Ringvägen och Årstaviken på Södermalm. I området ligger bland annat Eriksdalsbadet, klubben Trädgården, Badmintonstadion och Folksams kvarter. Genom området löper tre stora broar och området präglas av stora höjdskillnader och en mångfald av miljöer och verksamheter. Samrådsförslaget innehåller cirka 750 lägenheter, publika lokaler, nya lokaler för idrott samt publika rum som torg och parker. Planprogrammet var på samråd under hösten 2016.

Vinnaren utses den 28 november

Planpriset instiftades 1992 av dåvarande SAR, Svenska Arkitekters Riksförbund, och delas sedan 2002 ut av Sveriges Arkitekter. Priset går till en kommunför ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. Stockholm har tidigare vunnit 2006 med Vällingby Centrum och 2010 med Liljeholmstorget. Vi var dessutom nominerade 2016 för Södra Värtan inom Norra Djurgårdsstaden. Priset delas ut 28 november på Arkitekturgalan på Cirkus.

Läs mer om planpriset och årets nominerade

 

 

Läs mer om de nominerade till planpriset 2017

Uppdaterad